Bezlepková dieta

U nemocných s celiakií, s alergií na obiloviny nebo s alergií na lepek je nezbytné
přísné dodržování bezlepkové diety. Je to soubor dietních omezení, které
mají za cíl eliminovat vliv těchto složek potravy na organizmus.

Pro zdravého člověka
tato dieta nepředstavuje žádný významný přínos, u člověka s některým
z těchto problémů může dieta přinést zcela zásadní zlepšení jeho zdraví
ihned a omezení možných dopadů na zdraví v budoucnu.

Její dodržování musí
být naprosto bezvýjimečné. Pokud si proti dietě zahřešíte, nemusíte
ihned pozorovat následky, ale každý kontakt znovu rozpoutá zánětlivé
pochody ve Vašem těle.

Jaké potraviny je nutno ve Vaší stravě vyloučit?

Jednoduše řečeno všechny, které nejsou jednoznačně deklarovány jako bezlepkové.

Konkrétně:

1) Obiloviny

Podléhají úplné eliminaci ze stravy, jedná se o klíčový problém.

Nesmíte: Pšenici, ječmen, oves, žito, špaldovou pšenici, tritikale a výrobky z nich – mouku, krupici, chléb, pečivo, knedlíky, lívance, palačinky, bramboráky, vločky, kroupy, těstoviny, kaše, strouhanku, cereálie, müsli, corn flakes

(pokud nejsou označené jako bezlepkové, neboť většina obsahuje obilný slad!).

Tyto obiloviny můžete nahradit:

  • pohankou, jáhlami (prosem), kukuřicí, sójou, amarantem, rýží , viz níže: „potraviny povolené“

2) Konzervované, mražené a rafinované potraviny

Jako např.: paštiky,
masové konzervy včetně rybích, hotové omáčky, hotová zeleninová jídla
(bývají zahuštěné moukou), některé ovocné přesnídávky, obalované mražené
ryby a rybí prsty, pozor např. mraž.špenát (některý obsahuje mouku),
sójová a jiná rostlinná masa (např Seitan, Klaso, Robi), …

  • Můžete jen ty, které jsou označené jako bezlepkové.

Pečlivě vybírat, anebo se konzumaci takových potravin vyhnout.

3) Masové výrobky a uzeniny

Párky, klobásy, salámy, jelita, prejty a ostatní masové výrobky…

  • Můžete jen ty, které jsou označené jako bezlepkové.

4) Nápoje

Nápoje vyrobené z ječmene (pivo i nealkoholické, sladové mléčné výrobky), Melta, Malcao, Caro/např od Nestlé/

Bikava, kávovinové směsi, vyrobené z obilovin

  • Tyto nahraďte např.: instantním nápojem Karo vyrobeným z kořene čekanky/prodejny zdr.výživy/

Existuje také bezlepkové pivo/možno objednat přes internet/

5) Hotová instantní jídla

Polévky, omáčky, zálivky v prášku, jíšky a jiná hotová jídla – Můžete jen ty, které jsou označené jako bezlepkové.

6) Koření a ochucovadla

Směsi koření, kypřící prášky na pečení (některé obsahují pšeničnou mouku), sójové omáčky, worcesterské omáčky,

kečupy, hořčice, dresinky, majonézy, většina tatarských omáček, obilný ocet, bujony v kostce…

  • Můžete jen ty, které jsou označené jako bezlepkové.

7) Sladkosti

Bonbony, karamelky, tyčinky, fondánové cukroví, některé pudinkové prášky, čokoládové krémy, zmrzliny, nanuky

  • Můžete jen ty, které jsou označené jako bezlepkové.

8) Ostatní

Výrobky se skrytým lepkem, který je uveden jako hydrolyzovaný rostlinný protein, texturovaný

rostlinný protein a všechny produkty z pšenice, ječmenu, žita a ovsa včetně sladu, upraveného potravinářského škrobu, pojivových látek a ochucovadel.

Lepek je obsažen v lepidle poštovních známek, obálek,

některých zubních pastách a kosmetických výrobcích.

Problematické mohou být i látky a potraviny s následujícím slovním označením:

Amyláza, pivní kvasnice, karamel, dextrin, dextróza, dextrózový mnohohydrát, , hydrolyzovaný rostlinný protein, slad, sladový extrakt, sladový sirup, sladový cukr,

maltodextrin, modifikovaný škrob, monosodium glutamát

sójové mléko a další sójové nápoje či jogurty (mohou obsahovat maltodextrin), ocet (kromě vinného), worcesterská omáčka.

V případě
modifikovaného škrobu je rozhodující, z jakého zdroje pochází. Pokud je
zdrojem pšenice, jistější je vyhnout se mu. Podobné je to s karamelem.

Může se vyrábět z dextrózy, laktózy, sladového sirupu,

melasy, a proto taky patří na seznam problematických látek.

Potraviny povolené-bez lepku:

  • zelenina
  • ovoce
  • vejce
  • maso, drůbež, ryby
  • rýže-otruby, mouka, krupice, vločky
  • amarant, amarantová mouka, lupínky
  • brambory, bramborový škrob
  • luštěniny (fazole, čočka, hrách, cizrna, sója)
  • pohanka – mouka, krupice, lámanka, vločky, pukance
  • jáhly- mouka, pukance,vločky, kaše, pivo
  • kukuřice-mouka, strouhanka, škrob /Maizena/
  • ořechy, semínka, kokos
  • přírodní ovocné a zeleninové šťávy, mošty
  • bylinné čaje, minerální vody
  • rostlinné oleje, tuky a margaríny

VŽDY PEČLIVĚ PROČÍTEJTE ETIKETY A SLOŽENÍ VÝROBKU !

V domácnosti připravujte pokrmy výhradně z bezlepkových potravin (sledovat etikety výrobků, symbol přeškrtnutého klasu).

V zahraničí nebo při nákupu zahraničních výrobků je třeba hledat slovní označení:

GLUTEN-FREE,GLUTENFREI,SANS GLUTEN.

Ve veřejném stravování
konzumujte pouze takové pokrmy, které jsou jako bezlepkové připravovány
nebo se na jejich přípravě domluvte.

Pokud máte problémy při zavedené dietě, je nutno zkontrolovat, zda je dieta dodržována důsledně!

Pokud jsou problémy i při důsledné dietě, je zapotřebí vyšetřit, zda se nejedná o nějaký další problém (například nesnášenlivost mléčného cukru, mléčné bílkoviny nebo jiné problémy)

Vyzkoušené recepty naleznete např. na našich internetových stránkách /bezlepková kuchařka/:

www.alergologiesumperk.cz

Vážení přátelé, situace, kdy musím upravit svou stravu vyloučením některých základních obilovin, lepku, mléka či vajec, vyvolá obavy a snad i zděšení v každém. Ptáte se: “ Co budu jíst?“ Je pro Vás těžko představitelné, že by se Vaše strava měla bez základních složek obejít.

Naše činorodá sekretářka, paní Jarmila Nuzíková, se pokusila Vám tuto situaci ulehčit tím, že posbírala, sama v domácí pekárně i v elektrické troubě vyzkoušela a podle svých zkušeností upravila celou řadu receptů (Tyto recepty,jako správná výzkumnice, napřed odzkoušela na nás- a vida,žijeme). Na našich stránkách Vám své zkušenosti nabízí – a je
neobvyklé, že v dnešní době je nabízí nezištně.

Mohu vám jen popřát, aby Vám tyto recepty ve Vaší situaci pomohly, tak jako pomohly kdysi nám.

Dobrou chuť! A děkujeme, Jarko!

Dr. Pavel Brož

Přílohy

Příspěvek byl publikován v rubrice Materiály ke stažení a jeho autorem je b d. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.