Test intolerance ovocného cukru- FRUKTÓZY

K průkazu této poruchy jsme zavedli test, jehož principem je expozice fruktóze s následným vyhodnocením jeho biologické odpovědi.

K testu je třeba se předem objednat. Nejste-li náš pacient, je objednání možné  na základě žádanky od Vašeho praktického nebo odborného lékaře.

Co s sebou k testu: INFORMOVANÝ SOUHLAS S POKYNY. Fruktózu máme připravenou v ordinaci.

Před tímto testem je nutné 14 hodin nejíst (ani alkohol, žvýkačky, bonbóny…) a nekouřit. Den před testem doporučujeme jen lehkou a nenadýmavou stravu. Od půlnoci můžete pít pouze obyčejnou /nebublinkovou/ vodu a ráno si nečistěte zuby ani neužívejte léky. Neměl byste prodělávat akutní infekci.

V den vyšetření přijdete k nám v 7,30 hod(nebude-li domluveno jinak) .

Po podepsání informovaného souhlasu a základním vyšetření Vám bude podána fruktóza (400 ml sladké tekutiny). Následně budete sledován a budeme Vám měřit množství vodíku ve vydechovaném vzduchu. Celé vyšetření na našem oddělení trvá asi 2,5 hodiny.

V pozitivním případě se může objevit průjem nebo bolesti břicha, potíže ale brzy samy odezní. V den testu se mohou zažívací potíže opakovat.

Při prokázané fruktózové malabsorpci je vhodné zavést dietní opatření – doporučení naleznete v příloze tohoto článku.

Není rozhodně žádoucí dietu zavádět neopodstatněně a nepodloženě.

K vyšetření se můžete objednat tak, jak je na našich stránkách uvedeno.

Naše telefony v ordinačních hodinách: 583 210 885 nebo 724 569 988.

Příspěvek byl publikován v rubrice Materiály ke stažení a jeho autorem je b d. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.